Inloggen voor besloten content

Inloggen als lid is mogelijk door het invullen van het inlogformulier rechts. U krijgt dan toegang tot besloten content van de commissie.

Inloggen voor besloten contentvrijdag, 14 december 2012

Column 'De Straat'

Columns, Print deze pagina: Print

No file selected.

 Via haar Column biedt de Commissie persoonlijkheden uit de financiële branche een podium om met visie op recente ontwikkelingen en gebeurtenissen nader in te gaan.

De komende maanden is René Graafsma gastcolumnist.

René is auteur, columnist, opleider, consumentenvoorlichter en in de branche bekend als voorzitter van ODIN. De laatste tijd is hij veel in het nieuws vanwege zijn strijdt tegen de Woekerpolis en de successen die hij zeer recent hierin heeft behaald.

 

DE STRAAT

Vol trots op m'n vak en berustend vanwege alle bewegingen en ontwikkelingen om ons heen beweeg ik me door land en stad om m'n klanten te bereiken. Want geloof het of niet, ondanks alle negatieve uitingen over ons vakgebied, we hebben ze nog steeds: klanten. Mensen met een behoefte aan advies, bemiddeling en nazorg. Die de steun zoeken van iemand die enige verstand heeft van de materie en die niet vooringenomen door een beperkt productaanbod de weg zoekt om aan de wensen van een klant tegemoet te komen.

Die klanten wonen met elkaar in straten, in huizen, achter gesloten deuren. Als buren delen ze met elkaar de kopjes suiker, de verhalen over het opgroeien van de kinderen, en in de vakantieperiode letten ze op elkaars domein en verzorgen elkaars tuintjes. Het normale leven dat iedereen kent. Zolang er niets bijzonders gebeurt dan gaat het gewoon zo. We vallen elkaar in de straat niet lastig, en als er wat is dan komen we voor elkaar op. Beter een goede buur, dan een verre vriend. Beter een goede en aardige adviseur, dan een verre leverancier.

Op straat is er iets bijzonders aan de hand, denk ik vaak. Vraag het maar eens aan de mensen die voorbij komen, hoe gaat het? Jan en alleman zegt automatisch: goed joh! Totdat we in de huizen zijn, aan de tafel. Hoe gaat het? Nou, zegt men dan, het zou wel beter kunnen. Er blijken financiële zorgen te zijn, of de gezondheid is het niet helemaal. Kortom, er is overal wat. 'De blauwe plekken gaan aangekleed over straat'. Er zijn vele verhalen om aan te horen, er is altijd wel wat voor iemand te doen. Het is gewoon een kwestie van luisteren.

Er zijn vakgenoten die werkelijk geloven dat mensen alles alleen kunnen. Dat is ook zo. De sterke en slimmere types, die komen er wel. Voor hen is het eenvoudig: alles wordt uitvoerbaar bij voorraad, geen moeilijk gedoe met een ander, 'ik doe het zelf wel', 'mijn leven is execution only'. Niet dat ik dat snap, overigens. Hoe meer ik me in onderwerpen verdiep, hoe meer vragen ik steeds krijg. Hoe beter ik een advies wil maken, hoe dikker de dossiers worden. Met steeds meer alternatieven, berekeningen, vergelijkingen en steeds minder zekere uitkomsten. Geen idee meer waar de straat naar toe gaat, ik ben wel de weg kwijt. Zo veel verschillende opties als oplossing voor hetzelfde vraagstuk. Niet zeuren zegt men dan. Het is gewoon een kwestie van kiezen.

Als de zon schijnt spreken buren met elkaar af en genieten samen van een barbecue. Verjaardagen en geboorten worden gevierd. Sterfgevallen in de straat gemeenschappelijk betreurd. Overigens, we staan er niet te lang bij stil. Hoe dan ook, altijd gaat het leven gewoon door. En als er echt vreselijke dingen gebeuren, dan is er de gemeente of de grote overheid wel die ons bijstaat. En voor maatwerk, als het dan echt nodig is, dan zijn wij de experts. In de risico's, de niet hanteerbare zaken en gebeurtenissen die mensen in een straat kunnen overkomen. Als het allemaal teveel wordt dan kun je er altijd nog wel wat aan doen en het zelfs vooraf zien te voorkomen. Gewoon een kwestie van verzekeren.

De buren in de straat lossen allemaal hun zaken wel op. Ze hebben het er niet altijd over, niet iedereen zit bij elkaar aan de keukentafel. Maar grappig genoeg weet ik gewoon dat weliswaar elk huisje z'n kruisje heeft, maar dat in de hoofdlijn de zaken in elk huis van de straat niet zoveel verschillen. Men lost het ieder voor zich wel op z'n eigen manier allemaal wel op in het leven, maar zo groot zijn de verschillen nu ook weer niet. De mensen in de straat komen bij dezelfde winkels, kijken naar dezelfde tv-programma's, hebben dezelfde behoeftes. Er zit lijn in de straat, en daar kun je ervaring mee op doen. Ervaring in het leven, ervaring in het vak, ervaring in het werk. En dan zijn vaak de oplossingen die mensen zoeken veel minder lastig bereikbaar dan men oorspronkelijk denkt of gedacht heeft. Met een beetje hulp dus. Gewoon een kwestie van samen leven.

Laat een ander maar in execution only geloven. Laat een ander maar denken in de reductie van het proces en de prijs. Laat een ander maar gaan voor het maximale effect en de efficiëntie. Ik neem de hond aan een lijntje en ga de straat op. Elke keer kan het anders lijken, maar eigenlijk verandert er niet zo veel, achter de deuren in de straat. De straat is in beweging, dat is waar. Er is altijd wel wat te doen. Gewoon een kwestie van door werken.

René Graafsma  

Social Bookmarks

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Annuleren Reactie toevoegen...