Inloggen voor besloten content

Inloggen als lid is mogelijk door het invullen van het inlogformulier rechts. U krijgt dan toegang tot besloten content van de commissie.

Inloggen voor besloten contentmaandag, 18 mei 2015

Column 'Verzoening'

Columns, Print deze pagina: Print

pasfoto column edwinDe Commissie CFD biedt via haar Column persoonlijkheden uit de financiële branche een podium om met visie op recente ontwikkelingen en gebeurtenissen nader in te gaan.

Deze maand is CFD voorzitter Edwin Herdink gastcolumnist.

Edwin neemt u mee naar de discussie rondom de nieuwe samenwerkingsovereenkomst (SWO).

 

 

VERZOENING

“Vertrouwen van consumenten en belanghebbenden is essentieel voor het functioneren van verzekeraars. Om dat te borgen en waar nodig te herstellen willen verzekeraars de consument centraal stellen in hun beleid en in hun gedrag”, schreef het Verbond in 2010 in het position paper VerzekeraarsVernieuwen, dat ook de basis was voor customer agreed remuneration (CAR). Anno 2015 is de adviesmarkt ingestort en is er sprake van sterke groei van execution only verkoop en aanbieders die focussen op direct contact.

De vraag is wat in 2010 nu precies werd bedoeld met de 'klant centraal'. Centraal voor de klant of voor de aanbieder zelf? Dankzij onze lobby is het CAR-beloningsmodel slechts deels doorgevoerd en bleef de schade voor het intermediair beperkt. Anders had de stip op de muur wellicht geleid tot een complete ineenstorting van het intermediaire gebouw. Helaas wil de politiek maar niet inzien dat een decimering van het netwerk van onafhankelijk adviseurs juist leidt tot het niet centraal stellen van de klant. Goed nieuws misschien voor de aanbieder, maar niet voor de consument.

En ineens was daar de samenwerkingsovereenkomst (SWO). Door digitaal werken en het provisieverbod verandert de adviesmarkt ingrijpend. In deze nieuwe wereld hebben consumenten behoefte juist meer te leunen op de ondersteuning van het onafhankelijke intermediair. Voor het ene product is ondersteuning incidenteel en voor het andere structureel, met advies en beheer als cement tussen de bouwstenen. Dit vraagt vooral om flexibiliteit van de aanbieders. En daar wringt nu de schoen.

De klant lijkt bij deze SWO verder uit beeld te raken. Vooruitkijken is een beroep doen op de verbeelding van de toekomst. Dit lukt alleen als alle betrokken partijen meedenken. De concept-SWO en de reactie van het Verbond op de consultatieronde roepen helaas het gevoel op van vijf jaar geleden. Dit mag niet weer gebeuren. Daarom zijn CFD en Stichting Odin het project ‘Wie betaalt bepaalt’ gestart. Doelstelling is te komen tot een aantal voor de consument belangrijke basisuitgangspunten voor een goed werkende SWO tussen aanbieder en intermediair.

We onderscheiden acht hoofdthema’s die in de concept-SWO niet of onvoldoende aan bod komen. Het gaat om: Toegang tot alle aanbieders, Gezamenlijke zorgplicht, Consumentenservice, Prijsdiscriminatie, Gebruik klantgegevens, Werkzaamheden onder volmacht, Schade-afwikkeling en Execution only. We hebben dit aan verchillende partijen en consumentenorganisaties voorgelegd. Ik hoop dat zij hun visie op de acht thema’s met ons willen delen en dat het Verbond bereid is de conclusies te accepteren en te implementeren. Omdat Adfiz en OvFD hierover onderhandelen met het Verbond, hebben wij er alle vertrouwen in dat zij zich hard zullen maken voor de uitkomsten van onze consultatie. Wat we met Adfiz en OvFD delen is immers de overtuiging dat alleen onafhankelijk financieel advies werkelijke waarde toevoegt voor consumenten.

Kijkend naar de scherven van CAR ligt er een kans om het dit keer goed te doen. Een kans om de klant daadwerkelijk centraal te stellen en aan het stuur te zetten. En als gevolg daarvan ook de broodnodige verzoening tussen financiële wereld en consument.

 Edwin Herdink

 

Social Bookmarks

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Annuleren Reactie toevoegen...